Wat hoor jij?

Wat hoor jij?

Onze auditieve zintuig gebruiken we om te horen en te luisteren. Mensen met een goed gehoor horen de hele dag door geluiden. En dat zijn er nogal wat!

Bij mij begint dat met de radiowekker die ‘s ochtends zachtjes aangaat. Vervolgens hoor ik hoe ik het dekbed van me afhaal en mijn voetstappen naar de woonkamer (nu ik er bij stilsta hoor ik nog veel meer, maar je begrijpt waarschijnlijk al wat ik bedoel).

We zijn ons echter van heel wat geluid niet bewust. Nu ik dit opschrijf, word ik me bewust van de geluiden die ik hoor bij het opstaan, maar ik had er nooit eerder over nagedacht.

En, we luisteren niet alleen naar de geluiden buiten ons heen. We horen ook de hele dag door onze interne dialoog. Dat is het gesprek dat je met jezelf voert. Dat doen we allemaal, maar hoe die stem overkomt is dan weer voor iedereen anders. Ook dat hoort bij ons zintuig horen.

En toch horen we ook niet alles. Mijn kat springt al op voordat ik er erg in heb dat er zo direct de bel van de voordeur gaat. Zij hoort dingen die buiten mijn gehoor liggen. Soms wel zo fijn, en toch ook gek als je je bedenkt dat er geluiden zijn die jij niet kan waarnemen.

Ik heb weer een uitnodiging voor je. Stop nu even met wat je aan het doen bent en luister gewoon.

Wat hoor je? Gebruik je oor als een soort radar.

Misschien is er van alles te horen waar je nu bent of misschien is het wel heel stil.

• Wat hoor je dichtbij?
• Wat hoor je veraf?
• Wat is het volume van de geluiden die je hoort?
• Is het geluid schel of dof?
• Is er een ritme te bespeuren en zo ja hoe gaat die?
• Is het tempo van het geluid langzaam of snel?
• Wat voor tonen hoor je?

Ga nu naar binnen en luister naar jezelf.

• Hoe klinkt jouw innerlijke stem?
• Is deze steeds hetzelfde of merk je verschillen op?
• Merk hier ook op: de volume, de toon, de locatie, de snelheid en of er een ritme is.

Door deze oefening te doen ben je vast steeds meer gaan horen waar je je eerst niet bewust van was, of ben jij je juist meer gaan focussen op een geluid in plaats van alles bij elkaar.

Door je aandacht te richten op wat je hoort (zowel binnen als buiten jou) verandert jouw beleving. Interessant nietwaar?

NLP Fundamentals training

Zou jij ook kennis willen maken met NLP en de basis elementen onder de knie willen krijgen? Kijk hier voor informatie over de training ‘NLP Fundamentals’.